8 saker att undvika innan du somnar

Sov gott hela natten och må bättre! Låt sovrummet bli en plats för vila och sömn – ingenting annat. Även när du känner dig trött så kan det vara svårt att somna om tankarna snurrar runt i huvudet. Vad du gör timmarna före läggdags kan vara avgörande! Nära ger dig 8 tips på saker du bör undvika innan du somnar.

Text: Linda Nellfors
Foto: Shutterstock

1. Koffein

Det finns studier som visar att en kopp kaffe med 400 milligram koffein som dricks sex timmar före läggdags fortfarande kan påverka din sömnförmåga. Och tänk på att det inte bara är kaffe som innehåller koffein, utan även te och läsk. Drick istället grönt te, kamomillte eller en kopp lugnande örtte.

2. Intensiv träning

Det är bra att röra på sig under dagen då det gör dig trött och kommer att få dig att sova bättre. Men träna inte hårt för tätt inpå sömnen. Det tar cirka två timmar för kroppen att varva ner efter ett träningspass. Träning gör också att kroppstemperaturen stiger vilket gör det svårare att somna. Om du vill träna före sängdags så rekommenderas yoga eller stretchövningar.  

3. Alkohol

Alkohol gör att nattsömnen blir sämre. En sängfösare kan få dig att somna lättare men gör det svårare att sova bra. När kroppen bearbetar alkoholen, vilket ofta sker under andra halvan av natten, kommer du både sova sämre och vakna lättare.
 

4. Mobiltelefon, dator och surfplatta

När det är mörkt utsöndras sömnhormonet melatonin, som talar om för dig att det är dags att gå och lägga sig. Men det blåvita ljuset från skärmarna lurar hjärnan att tro att det är dag. Nya studier visar även på att det inte bara påverkar sömnen utan även minnet. Så om du inte vill försämra ditt minne, håll ett förbud mot skärmar i ditt sovrum.

5. Arbeta sent och i sängen

Precis som med teknologin så bör du undvika att arbeta i sängen. Låt sovrummet bli en plats för vila och avstå helt från arbete och studier där inne. Försök också att avsluta ditt arbete i tid före sängdags. Ibland är det nödvändigt att jobba länge, men låt det inte bli en vana för då kan du i längden få problem med att somna samt utveckla ångest och koncentrationssvårigheter.  

6. Piller och medicin

Vissa mediciner kan göra att du får svårt att somna. Antidepressiva mediciner påverkar sömnen och även sömntabletter kan vara problematiska då de är beroendeframkallade. Om du känner att detta berör dig så är det bäst att du kontaktar en läkare om alternativ. 

7. Fet mat

Undvik mat med mättat fett. Till exempel så påverkar chips, snabbmat, godis och bakverk sömnkvaliteten. Om du är hungrig innan du ska sova kan du istället äta fullkornsprodukter med protein.

8. Negativa tankar

Negativa tankar och att älta problem gör det svårt för oss att somna. Lämna problemen utanför sovrummet och försök att reda ut allting innan det är dags för sängen. 

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.