Lyssna dig till en god natts sömn: Här finns ljudfilen som hjälper dig

I Sverige skrivs det ut en miljon recept på sömnmedel varje år. Till både vuxna och ungdomar. Har det blivit ”normalt” att vara trött på grund av sömnlöshet? Ja lite, menar Camilla Gyllensvan som i många år jobbat som coach för att hjälpa människor att bli sitt bästa jag. Hennes ljudfil Somna snabbt har legat i topp på Storytel i flera år. Nu kommer en bok med samma budskap. Och konceptet är detsamma – enkelhet!

Text: Madeleine Walles
Foto: Karin Linde

Tiden springer väl aldrig fortare än i den sömnlösa natten. Vi ligger klarvakna och stirrar ut i mörkret, med hjärnan på högvarv och paniken smygande för att vi inte får den sömn vi så väl behöver. Klockan som nyss visade halv tre, är plötsligt halv fem … Allt du kan tänka på är att du MÅSTE SOVA!

Du inte är ensam. En av tre kämpar med sömnen. Vaknar för tidigt, innan klockan ringer. Vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Eller har svårt att somna på kvällen.

Camilla Gyllensvan bor på Västkusten och hon är proffs på att hjälpa. Hon var faktiskt en av de första som arbetade professionellt som coach, då det fortfarande var lite ”hysch, hysch” kring titeln. Något det inte pratades så mycket om. För om ”det var något fel på en”, gick man väl till en psykolog …

Men Camilla snubblade över insikten att det går att hjälpa människor genom positivt handlande. Det är så hon i dag får klienter att förändra sina liv. Skapa förutsättningar för att må bra. Camilla är expert på snabb och varaktig förändring.

Livet är enkelt att förändra – om vi tänker rätt

Efter alla år som coach och utbildare inom NLP, där ambitionen är att förstå och eliminera hinder, och med mängder av uppdrag som alla lärt henne något nytt, vet Camilla exakt hur hon vill jobba för att nå framgång. Inte minst när det gäller sömnlöshet. Får du ordning på sömnen, så ordnas livet!

Hennes magiska formel heter enkelhet, vilket fått Camillas ljudfiler om sömn att toppa Storytel i flera år. Fem placeringar på topp-15-listan är hennes! Och hon är en klar segrare med ljudfilen Somna snabbt som knep guld 2020 och sedan hållit sig kvar på topp-tre-listan inom personlig utveckling.

Camilla konstaterar ödmjukt och med ett varmt leende att Somna snabbt verkar hålla, år efter år. Därför följs den nu upp med en fysisk bok med samma titel och samma vinnande koncept. Enkelhet utan krångligt språk, men med en tydlig handlingsplan om hur du ska göra för att kunna sova.

– Det blir inte så mycket övningar och absolut inga pekpinnar. I stället siktar jag på tydliga råd och på det lätta, som att se över sina rutiner. Glädjen i att det faktiskt är himla enkelt att förändra sitt liv och sina vanor!

LÄS ÄVEN: Så gör du en guldlatte – kryddig dryck för god sömn

Hon är lite av en sömn-fe, som får människor som haft problem med sömnen i flera år att utbrista: ”Tack, nu äntligen somnar jag med en gång!” Det känns som magi.

Camilla skrattar. Det hon skapat är inget komplicerat, det funkar för de flesta säger hon, och berättar om när hon klev in i en studio och började spela in ljudfiler.

De handlade om avslappning och olika sätt att riva hinder, samt somna lätt-metoder. Där och då trodde hon att bara de närmast sörjande skulle lyssna. Men hon hade fel. För en dag kom skärmdumpen som visade framgångarna på Storytel. Hon blev så tacksam att hon hittat ett sätt att nå ut till fler. Alla de som inte kan komma till henne för att få hjälp, kan i stället lyssna på de inspelade ljudfilerna!

På sin hemsida bjuder hon också generöst på prov på meditation och ”body scan”, för att visa hur enkelt kroppen kan slappna av och sinnet komma till ro.

Camilla minns när föreläsaren och coachen Kjell Enhager fick henne att förstå att om vi bara tänker rätt, kan det var väldigt lätt att må bra! Det blev grunden till att Camilla började med personlig utveckling och ville lära sig allt. Hon fick snabbt nytta av sina främsta egenskaper, nyfikenhet och viljan att se en förändring. I dag älskar hon att se gnistan i klienters ögon när de förvandlas till sitt bästa jag!

Läkare tar sällan tag i roten till sömnproblem

En av dem hon tidigt hjälpte kom till Camilla varje vecka som viktklient.

– En dag var hon skamsen, hon hade ätit en hel påse bilar kvällen innan och var beredd på bannor. Men jag jobbar annorlunda. Jag frågade vilken färg som var godast, och när hon svarat ”de gröna”, tittade hon på mig och frågade vad jag menade. ”Varför åt du då inte bara de gröna?” frågade jag och fick ett gott skratt till svar.

– Det går att lägga fokus på det som funkar, i stället för på det som inte funkar. Och skrattet är kortaste vägen till en annan människa! Det är ju så människor nått in till mig, och sått det där lilla fröet till att ta nya steg och utvecklas!

LÄS ÄVEN: Anna Strandlind om drömmarnas betydelse: Vägledning från universum

Att Camilla i dag gärna fokuserar på sömn beror på att hon vill lyfta ett samhällsproblem som hon menar att det pratas alldeles för lite om. Hon jämför med USA som har en öppen debatt om att sömniga bilförare är lika farliga som de som kör alkohol- eller drogpåverkade. Det visar antalet singelolyckor tidiga morgnar.

– Vi ska vara ödmjuka inför den läkarvård vi har, men tyvärr är det oftast sömntabletter eller sjukskrivning som blir lösningen när du inte kan sova, säger Camilla. Många läkare tar inte tag i grunden till varför man inte sover. I dag skrivs det ut en miljon recept på sömnmedel varje år i Sverige! Och det går allt längre ner i åldrarna. Lägg sedan till all hälsokost …

– I min värld är det ett bättre och enklare sätt, att lyssna på en ljudfil och gå till roten med vad som gör att du är vaken.

Viktigt att ta tydliga rutiner

Det är som att det blivit alltmer accepterat att vara trött, menar Camilla. Vi tycker inte att det är något konstigt, med tanke på hur vardagslivet ser ut.

– Men när du hör någon prata om sin trötthet, borde du i stället uppmuntra personen att verkligen se över sin sömn för att orka! Om en ljudfil på 20 minuter kan få personen att sova gott en hel natt, är det ett enkelt första steg.

LÄS ÄVEN: Svårt att sova? Inte efter det här yogapasset

Orsakerna till dålig sömn är många, men vanligast är oro och stress. Att ta problemen med sig in i sovrummet och låta hjärnan mala kring allt vi inte hunnit med, allt som väntar. Stora och små beslut och bekymmer … Camilla jämför vår tids stress med den sabeltandade tigern som skrämde människor för 50 000 år sedan.

– Då var det tigern och oron över att inte få tag i mat, som höll människor vakna. Vår tids sabeltandade tiger är obesvarade mejl, dagismöten och allt annat som jagar oss. Tidsscheman som ska ha plats för så mycket och konkurrerar om vår tid.

– När jag var liten fanns en större tydlighet. Efter middagen tittade man på barnprogram, borstade tänderna och sen var dags att lägga sig innan Rapport började halv åtta. Mycket handlar om att vi saknar rutiner i dag och då är det svårt att varva ner.

Hypnos kan förändra livet på 45 minuter

En del rutiner kan vara enkla, som att ta en varm dusch före sänggåendet eller göra sovrummet lite mysigare. Andra är svårare, som beslutet att inte längre ta datorn eller telefonen med i sängen. Eller våga säga nej när chefen förväntar sig kvällsarbete …

Det är inte lätt att vara människa, konstaterar Camilla med en liten suck, men kommer in på en annan form av hjälp som hon gärna jobbar med – sömnhypnos.

– Hypnos ger ett tydligt resultat, ett före och ett efter. Många ser det som något mystiskt Hollywood-fenomen, men jag gillar detta enkla sätt att stänga av bruset runt sig. En väg att bli superfokuserad på att sova. Hypnos kan förändra ditt liv på 45 minuter.

Hur mycket sömn behöver vi för att må bra?

– Det är förstås individuellt, oftast sju till nio timmar. Men vaknar du efter sex timmar och känner dig utsövd, är det den tid du behöver! Sen är vi tröttare på vintern. Det normala vore att följa naturens skiftningar och sova längre när det är mörkt tolv timmar, men vi är inrutade i jobbrutiner. Vi passar in oss i en värld där vi inte hinner i kapp oss själva. Men världen kommer inte att gå långsammare, och då det är ditt aktiva beslut att dra i nödbromsen och skapa en ny rutin.

Sover du själv gott varje natt?

– Inte alltid, det går i vågor för mig med. Men jag vet hur jag ska jobba för att eliminera mina negativa känslor vilket jag tror är A och O för att må bra. Jag checkar av hur jag mår och vad som händer i mitt liv. Du får inte en gyllene biljett bara för att du är coach! Livet blir inte enklare. Men sömn är en prövning och när det blir trixigt så har jag mina verktyg.

Lyssnar du på dina egna ljudfiler då?

– Ha ha, nej! Jag lyssnar gärna på ljudfiler, men helst med någon annans röst.

Det här är Camilla

Ålder: 47 år.
Bor: I Varberg.
Familj: En son.
Gör: Internationellt certifierad Trainer inom NLP och hypnos samt KBT steg 1. Terapeut, entreprenör samt författare av böcker och ljudböcker.
Motto: ”Hur svårt kan det vara?”
Andlighet för mig: ”En djupare och högre koppling till mig själv och andra, som skapar en skillnad för vår värld. En känsla av samhörighet.”
Hemsida: www.camillagyllensvan.se
Kontakt: Mejla till hey@camillagyllensvan.com
Facebook: Camilla Gyllensvan
Instagram: @camillagyllensvan

5 tips för att somna snabbt

1. Hur du sover på natten beror på din dag, så se till att få 30 minuters dagsljus, var aktiv och ta pauser för att hålla din stress på en rimlig nivå.
2. Drick första koppen av ditt favoritkaffe tidigast 90 min efter du vaknat. Och njut sista koppen runt 15 på eftermiddagen.
3. Se till att trivas i ditt sovrum, med en bra säng och skön kudde. Inred så att du känner dig avslappnad och ha det gärna svalt och mörkt.
4. Undvik att ta en tupplur under dagen. Det är lätt att slumra till på eftermiddagen, men ta hellre en rask promenad eller lyssna på en kort avslappning.
5. Varva ner innan du lägger dig. En dusch, en kopp te eller en god bok kan göra underverk. Lyssna på avslappning eller musik.

Om du ändå inte kan somna, är mitt råd att gå upp och göra något annat. Det är ingen idé att ligga kvar och vrida dig. Eller prova att räkna bakåt från 99 … Tappar du bort dig börjar
du om.

Det här kan sömnlöshet innebära

  • Svårigheter att somna.
  • Att vakna runt 02.00, klarvaken.
  • Vakna innan väckarklockan ringer och ej kunna somna om.
  • Vakna och inte känna sig utvilad.
  • Att känna sig sömning under dagen.
  • Känna oro, irritation och nedstämdhet.
  • Inte kunna koncentrera sig, fokusera på uppgifter eller komma ihåg saker.

Effekter av sömnlöshet

  • Oro och stress.
  • Irritabilitet och ansträngda relationer.
  • Känna sig överväldigad och oförmögen att orka.
  • Svårighet att koncentrera sig eller utföra uppgifter efter vanlig förmåga.
  • Frustration över bristande funktion.
  • Depression och ångest.
  • Fler fel eller till och med olyckor.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.