Så gör du en guldlatte – kryddig dryck för god sömn

Moon milk, eller månmjölk som den heter på svenska, har sina rötter i den traditionella ayurvediska läkekonsten och är en varm, kryddig dryck som har en avstressande och lugnande effekt. Här får du ett himmelskt recept som gör underverk för sömnen.

Text: Anna Flodberg
Foto: Getty Images

Kryddig guldlatte

2 portioner

5 dl osötad mandel-, cashew- eller ­hampamjölk
1 tsk kanel
1 tsk gurkmeja
½ tsk ashwagandha-pulver (finns på hälsokosten)
4 krm kardemumma
2 krm torkad ingefära
2 krm muskot
2 krm färskmald svartpeppar
1 tsk kokosolja
1 tsk lönnsirap

Gör så här:

1. Sjud mjölken i en liten kastrull på medelhög temperatur. Rör ner kryddorna. Vispa ordentligt för att undvika klumpar. Häll i kokosoljan, sänk värmen till låg och fortsätt värma i 5–10 minuter. Ju längre du värmer desto större effekt får du.

2. Häll i sirapen, och låt svalna lite innan du häller drycken i en mugg. Kryp upp i sängen och drick långsamt. Snart väntar drömmarnas land.

Roten ashwagandha har använts inom den ayurvediska läkekonsten i tusentals år. Förutom att den minskar kronisk inflammation i kroppen och är humörhöjande, minskar den stress och ångest och gör det lättare att komma till ro på natten.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.