Enkelt att grodda hemma

Groddar är ett gott och bra kosttillskott, fullproppat med näring och enzymer. Ekologiska groddar kan du med fördel odla hemma året om. Enkelt, billigt och alltid till hands.

Text: Eliq Maranik
Foto: Eliq Maranik

En grodd är början på livet och innehåller värdefulla ämnen som vegetabilisk äggvita, omättade fettsyror och livsviktiga mineraler. När ett frö gror sker en enorm ökning av de livsviktiga B- och E-vitaminerna, som vi behöver som bäst efter vintern för att öka motståndskraften och mota bort vårtröttheten. 

Så kan de användas

Groddar kan mixas i smoothies eller ätas som de är. Har skotten blivit för ”gräsiga” går det bra att göra juice av dem. Groddar, liksom skott, används oftast som smaksättare på smörgås eller i sallad. De kan också användas i soppor, grytor, wok, såser, med mera och bör då tillsättas sent för att behålla form, smak och vitaminer.

Hållbarhet och förvaring 

Färdiga groddar förvaras lämpligen i kyl, eftersom groddningsprocessen då avstannar. Groddar har kort hållbarhet, max 3–4 dagar. Bäst är att äta dem nyskördade. Skölj dem varje dag och före användning. 

Ananas & jordgubbs­smoothie med groddar

2 glas 
4 dl ananasjuice, färskpressad
200 g jordgubbar, frysta eller färska
1 pressad lime
2 dl milda färska groddar
1–2 dl is, om du använder färska bär

1. Snoppa jordgubbarna om de är färska. 
2. Pressa limen, men se till att inga kärnor kommer med, de kan ge besk smak. 
3. Mixa ingredienserna till en slät och tjockflytande smoothie. Mixa i isen om du använder färska jordgubbar för en frostig smoothie.

Följ Eliq på:
Facebook
Instagram
Twitter 

Läs även: Vetegräs kan vara ungdomens källa

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.