Krydda dig frisk

Nu i hösttider är vi många som blir förkylda. Dessa kryddor hjälper dig att hålla dig frisk under hösten. Använd de i mat, smoothies eller dryck!

Text: Tidningen Nära
Foto: Shutterstock

Gurkmeja

En antioxidant som är antiinflammatorisk och som skyddar mot maginflammation och renar levern. Curkumin, som finns i gurkmeja, motverkar speciellt tjocktarmscancer. Krydda en vegetarisk gryta eller kycklingen med några teskedar gurkmeja.

Ingefära

Ingefära är en antioxidant som stärker immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Den kan avnändas vid åksjuka eller för att hindra illamående vid graviditet. Den stimulerar även matsmältningen och cirkulationen. Ingefära är antiinflammatorisk och har goda effekter vid olika ledsmärtor och ledstelhet. Krydda din smoothie med lite färsk ingefära! Eller ditt te.

Kardemumma

Kardemumma innehåller antioxidanter och är bra för immunförsvaret, matsmältningen och gaser i magen. Den lindrar hosta och astma och du kan tugga kärnorna för en friskare andedräkt. Kryddan är vätskedrivande och även lugnande, vilket är bra för blodtrycket. Piffa till ditt kaffe med kardemumma!

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.