Lyssna på meditativa ljud

Stilla ditt sinne med meditativa ljud! Använd meditationsmetoden ASMR och framkalla behagliga rysningar i huvudet.

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

ASMR är en meditationsmetod som står för Autonomous sensory meridian response. Det finns ingen bra översättning till svenska men metoden används för att framkalla behagliga rysningar i huvudet, även kallade ”brain tingles”. 

Lättast att komma i kontakt med ASMR är att söka på Youtube. Där finns ljudklipp av ASMR-konstnärer samlade. Det finns flera olika sorters ljud som kan framkalla rysningarna, vilket som funkar bäst för dig är helt individuellt. 

Några exempel på ljud är:
Tapping/knackning: Ett ljud som framkallas genom att fingrar eller naglar knackar lätt mot diverse olika föremål som bokpärmar, glasflaskor eller träbord.
Scratching/skrapning: Naglar eller fingrar som rispar eller skrapar mot olika underlag. 
Flipping/bläddrande: ASMR-konstnären bläddrar mellan papper eller boksidor vilket skapar ett särskilt ljud.
Viskningar: Mjuka viskningar nära mikrofonen, vilket har mycket lugnande effekt för den som lyssnar. 

Det finns även klipp som skapar lugn visuellt. Till exempel kan man genom att titta på ryggmassage eller huvudmassage uppleva det som att man själv blir masserad.  

Gå in på Youtube och sök på ASMR. Testa dig sedan fram för att hitta din favoritkonstnär och de ljud som gör dig mest avslappnad!

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.