Vad är reikihealing och hur går det till? Nära har testat!

Känner du dig stressad, har värk i kroppen eller svårt att sova, då kan reikihealing vara något för dig. Näras reporter Anna Flodberg har testat den tusenåriga handpåläggningsmetoden som löser upp spänningar och blockeringar i kroppen genom överföring av energi.

Text: Anna Flodberg
Foto: Fredrik Flodberg

Jag känner hur en behaglig värme sköljer över mig, som att jag befinner mig på en medelhavsstrand och den ljumma eftermiddagssolen smeker mig varsamt över huden. Det pirrar lite i fingrarna och stundtals får jag rysningar när energierna från reikihealern Emma Öströms händer går in i mina energibanor.

Britsen känns varm under mig och jag är omstoppad med mjuka filtar och en kudde bakom nacken. I bakgrunden hörs stillsam, harmonisk musik och jag känner hur jag blir alltmer avslappnad. Emma lägger sina handflator lätt mot olika områden på kroppen och stannar till en stund innan hon går vidare. Det är en läkande och trygg känsla, som att man ligger under ett varmt tyngdtäcke. Jag somnar till en stund innan det är dags att vända mig om och fortsätta med rygg, baksida lår och fötter. Helt otroligt vad energier kan påverka en hinner jag tänker innan jag återigen slumrar till.

Jag befinner mig på Lugnett studio i Täby, norr om Stockholm. För bara en stund sedan kom jag instormandes med andan i halsen och känslorna överallt, så ivrig och förväntansfull över att få testa reikihealing. Nu, en timme senare ligger jag lugn som en filbunke med ett glas vatten i handen och pratar med Emma om vad reikin står för och min upplevelse av behandlingen.

20220412-Anna-teastar-reikki-1500.jpgEfter ett inledande samtal med Emma känner jag mig redo för reikienergin.

En energibehandling

Den tusenåriga metoden reikihealing med sina rötter i Japan är en form av energibehandling där den universella energin som finns runt om oss kanaliseras av en healer. Energin i kroppen börjar då röra på sig, löser upp blockeringar och får i gång en läkning.

– Allt vi är med om i livet får en reaktion i kroppen, ibland håller vi kvar den och till slut blir det stopp. Det kan vara sjukdom och smärtor, men även känslomässiga blockeringar. Kropp och psyke sitter ju väldigt mycket ihop, berättar Emma.

Hon beskriver det så målande i form av en bergsskreva där det rinner ner vatten som flödar fritt. Men om det är en sten i vägen fördelar sig vattnet runt om och hittar andra vägar. Vid blockeringen kan det då samlas löv eller annat så det blir ännu mer stopp, och då tar vattnet ännu större omvägar.

– Lite så är det i kroppen också där energier går in och rensar och öppnar upp så att det kan bli ett friare flöde.

Emma förklarar vidare att hon inte tar av sin egen energi när hon behandlar sina klienter.

– Det handlar snarare om att jag kopplar upp mig på en högre energi, reikienergin, och den är en väldigt lugnande, kärleksfull och ren energi.

Och det gör ingenting om man inte tror på det här, det ger så mycket ändå, menar Emma.

– Bara att någon finns där, att du får lägga dig på en varm brits, slappna av och ha händer på dig. Det ger en trygghet och ett lugn som alla skulle behöva varje dag. Jag förstår verkligen att det kan vara svårt att greppa, så det enda du kan göra är att uppleva det och känna det.

Som en meditation

De viktigaste egenskaperna hos en healer tycker Emma är att man är intresserad och tycker om att vara med människor och avsätta tid att vara i reikienergin. Och det kan man även göra hemma, på sig själv.

– Det är som meditation, du sätter ihop händerna och får uppleva hur energin kommer och strömmar genom kroppen. Så det handlar väldigt mycket om närvaro, säger Emma.

Reiki kan göras dels genom att man lägger händerna på kroppen, men man kan även använda reiki när man till exempel ger massage. Du kan också göra det på avstånd och vara en bit bort med händerna.

– Jag jobbar oftast med händerna på kroppen och så brukar jag avsluta med att dra längs auran och rena den, och då är jag en bit ifrån kroppen. Ibland känner mina klienter nästan mer när jag tar bort händerna. Det händer att de öppnar upp ögonen och undrar var jag är någonstans. De känner hur energin rör sig, berättar Emma och ler.

Det var för cirka tre år sedan som Emmas nyfikenhet för reiki väcktes. Hon hade jobbat med yoga i många år och kom vid ett tillfälle i kontakt med en elev som utbildade sig och behövde testpersoner. Emma var inte sen med att tacka ja.

– Jag tyckte det var en häftig upplevelse och jag blev nyfiken på det. En kort tid efter det blev jag kontaktad av en kvinna som ville hyra in sig i min studio för att hålla yoga. Jag visste att hon höll på med reiki och började prata med henne om det. Det visade sig att hon även utbildade, så då var saken klar.

20220412-Reikkihealing-1080.jpg ”Jag får en lugn och trygg känsla, som att jag ligger under ett varmt tyngdtäcke”

Lång vana av yoga

För Emma som varit yogalärare i tolv år och vidareutbildat sig både i Sverige, USA och Schweiz, är det helt klart en fördel när hon utför reikihealing.

– Jag har både lång vana av yinyogan där du jobbar med meridianer som ju också är energikanaler och inom hathayogan där man jobbar med chakran som är energibanor. Om jag känner att det är en obalans på någon kroppsdel så kan jag koppla ihop det med vad det kan stå för känslomässigt. På så sätt kan jag erbjuda fler förslag på vad jag ser och upplever.

Till Emma kommer ofta personer som har mycket stress och svårt att slappna av. De är nyfikna på reikihealing, om det kan hjälpa dem.

– Ibland känns det som det är något högre upp som fått dem att komma, att de fått en känsla av att nu är det dags. Reiki är ju otroligt lugnande så det är många som somnar på bänken.

Både Emma och klienten går in i ett meditativt tillstånd under behandlingen och hon känner när hon vill vara kvar på ett ställe lite längre.

– Mina händer blir väldigt varma då och det sticker lite när det är en obalans någonstans. Med all träning vågar jag nu lita på det jag känner, men i början var det lite olustigt när jag plötsligt fick huvudvärk eller ont i magen och inte förstod att det var klienten jag kände av.

Idag är detta något Emma delar med sig av till sin klient och ofta får hon reaktionen att känslan är ömsesidig.

– Men jag är också noggrann med att säga: det här upplevde jag, kan det vara det här? Hur känner du?

Efter en behandling har Emma ofta en liten pratstund med sin klient om upplevelsen och vilka känslor eller intryck hon själv fått under behandlingen.

Medan jag fortfarande ligger kvar på britsen delar Emma med sig av de känslor hon fick till sig under min behandling.

– När jag la händerna på ditt ansikte var det väldigt varmt, nästan feberhett, som att du har mycket intryck och tankar som pockar på, berättar Emma.

Jag får rådet att ta mikropauser under dagen där jag slappnar av och kanske mediterar en stund. Jag får också veta att hon upplevde mycket kärlek när hon höll handflatorna mot mitt hjärta. Det är ju såklart väldigt fint att höra, men också med en brasklapp att också ta hand om mig själv lite mer.

– Ja, du behöver ge dig själv kärlek också, inte bara till andra, säger Emma med glimten i ögat.

Det är med en skön känsla i kroppen och sinnet jag lämnar Lugnett för den här gången, men med en stark föraning om att jag nog snart är tillbaka.

Det här är reikihealing

  • Reiki betyder universell livskraft och är en tusenårig handpåläggningsmetod med rötter i Japan och Tibet.
  • Genom en mjuk handpåläggning löser man upp spänningar och blockeringar i kroppen genom en överföring av energi.
  • Det är en djupt avslappnande och samtidigt effektiv behandlingsmetod vid till exempel smärta och stress, ångest och fysiska och mentala spänningar.
  • Reiki arbetar med kroppens naturliga läkningsprocesser och fyller på energiförrådet.
  • Man utgår från att kropp och psyke är en helhet. Därför behandlas hela kroppen.
  • Klienten är fullt påklädd, ofta med en extra filt på sig för att behålla värmen och öka avslappningen.
  • Reiki funkar för alla, både gravida och skadade.

Emma Öström

20220412Emma-Reikkihealing-lugnet.jpg

Ålder: 46 år.
Familj: Make Johan, tre barn, två hundar och snart även höns.
Bor: Bålsta.
Gör: Driver Lugnett studio i Täby, författare till boken Inom dig där lyckan bor, yogalärare, reikihealer och nybliven månskensbonde.
Kontakt: www.happymeyoga.se, info@happymeyoga.se
Instagram: @happymeyoga samt @lillalugnett

Läs mer

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.