Skolan bytte kvarsittning mot meditation

Glöm kvarsittning och skamvrå. Det nya sättet för att få en lugn och skön miljö i klassrummet stavas meditation. En skola i USA har infört ett meditationsrum dit stökiga elever kan komma för att lugna ner sig. En metod som har blivit uppskattad av både elever och lärare!

Text: Paulina Holkenberg
Foto: Shutterstock

På låg- och mellanstadieskolan Robert W. Coleman i Baltimore i USA finns ett rum som fått namnet ”Mindful moment”. Ett rum för att stilla sitt sinne, med mysig belysning, lila kuddar och mjuka yogamattor. Hit skickas elever som inte sköter sig, för att få en chans att lugna ner sig med hjälp av olika andningsövningar. Här får de också berätta varför de blev skickade till rummet och kanske komma till insikt om sitt felaktiga beteende. Även barn som har huvudvärk eller känner sig stressade är välkomna till rummet för att yoga eller meditera.

Skolan, som under en tid haft problem med avstängningar och kvarsittningar, försökte hitta en långsiktig lösning på problemet och kontaktade den ideella organisationen ”Holistic Life Foundation”. De hjälpte skolan att utveckla ett meditationsprogram som fick namnet ”Holistic me”.

– En del elever har haft problem med att hantera sin ilska. De barnen har fått hjälp med meditationstekniker. Istället för att reagera har de lärt sig hur de med meditation kan omdirigera sin ilska, berättar Carlillian Thompson, skolans rektor på Holistic Life Foundations hemsida.

Lär föräldrar att andas
Resultatet är fantastiskt. Inte en enda elev har stängts av under de två senaste åren.

– Det är underbart! Man hade inte trott att små barn skulle meditera i tystnad. Men det gör de, säger Kirk Philips som är koordinator för programmet till nättidningen Upworthy.

En del av eleverna har till och med tagit med sig kunskaperna hem och lärt föräldrarna att lugna ner sig.

– Vi har haft föräldrar som har sagt ”Jag kom hem stressad häromdagen, och min dotter sa: Du mamma, du behöver sitta ner. Jag måste lära dig att andas”, säger Andres Gonzalez, en av grundarna till ”Holistic Life Foundation”, till Oprah Magazine.

Eleverna har fått användbara verktyg att tillämpa i olika situationer. En femteklassare berättar att hen använt sig av en andningsteknik i klassrummet när det var stökigt och mycket ljud:

– När vi skulle göra ett prov tog jag ett djupt andetag, försökte behålla lugnet och gjorde färdigt provet.

En annan femteklassare berättar:

– Ibland när jag blir arg tar jag ett djupt andetag och föreställer mig att jag är på en plats jag tycker om. Jag föreställer mig att jag är en större person och att jag ska göra det som en vis man skulle ha gjort.

Vill du lära dig att meditera? Nu kan du beställa Benny Rosenqvists webbkurs

Att meditera är enkelt. Alla kan göra det! Och mediet Benny Rosenqvist lovar att du kommer att känna stor skillnad i vardagen när du väl lärt dig meditationens grunder.

Därför ska du gå Bennys meditationskurs!

❤ Du får ny energi

❤ Du lär dig att hantera stress

❤ Du blir gladare och mer kreativ

❤ Dessutom kommer du märka att du sover bättre om nätterna

Webbkursen innehåller vägledda meditationer, massor av tips och tydlig handledning i hur du går tillväga. Det är Benny som är din lärare!

Läs mer och beställ kursen här!

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.