Vår nya bloggare Charlotte: "Jag ska meditera i 100 dagar"

Charlotte Pehrson tycker om att meditera och vet hur bra det är, ändå tar hon inte sig tid till att få in meditation i vardagen. Därför startar hon utmaningen ”Meditera i 100 dagar” tillsammans med Näras läsare. Följ med på hennes resa!

Text: Paulina Holkenberg

Vi vet att vi mår bra av att komma ner i stillhet, stanna upp och observera oss själva här och nu. Ändå är vi många som sällan tar oss tid att göra det. Vi gör inte utrymme för det vi mår bra av och som ger energi att orka med nya utmaningar i livet.


En som önskar att hon avsatt mer tid till meditation är journalisten, samtalsterapeuten och kostrådgivaren Charlotte Pehrson. En dag fick vi på Nära-redaktionen ett mejl från Charlotte. Hon skrev och berättade om en idé hon vill genomföra – att meditera i 100 dagar och inspirera andra att göra detsamma. Det tyckte vi på Nära var en jättebra idé, så nu startar Charlotte utmaningen ”Meditera i 100 dagar” tillsammans med er läsare!

– Syftet är att avsätta tid för stillhet varje dag, säger Charlotte. Jag vill ta mig tid till att lyssna inåt, så att jag kan höra hjärtats röst och komma i kontakt med min kropp. 

– Lämna huvudet och tankarnas surr och mobiltelefonens rop på uppmärksamhet bakom mig. Istället rikta uppmärksamheten inåt. Det är min intention. 

Att andas medvetet

På Näras hemsida kan du från den 16 mars och 100 dagar framåt följa Charlotte på hennes meditationsresa och vara med så länge du vill! Kanske vill du börja med tio dagar. Eller en månad? Eller så är du redo att anta utmaningen att meditera varje dag i 100 dagar!

Charlotte har provat olika sätt att meditera, till rogivande musik, tystnad, mantran och guidade meditationer, men hon vill inte göra meditationsutmaningen till något svårt eller krångligt.

– Meditation kan handla om något så enkelt som att andas medvetet. Många av oss glömmer bort att andas ordentligt när vi stressar genom livet i 180 km/h. Jag tror att tid för stillhet är grundpelaren inom all personlig utveckling, men i dagens samhälle där allt går så fort, hinner vi ofta inte med oss själva.

– Många av oss glömmer bort att andas ordentligt när vi stressar genom livet i 180 km/h. Jag tror att tid för stillhet är grundpelaren inom all personlig utveckling, säger Charlotte.

Lägg undan kraven

Charlotte är en varm och glad tjej som har ett brinnande intresse för människor och personlig utveckling. 

– Jag har mediterat en del på kurser i personlig utveckling och då och då hemma, men vardagen har tagit över. Jag vill att meditation ska bli en vana så att jag kan grunda mig och känna att jag är i min fulla kraft som människa, istället för att vara så mycket i tankarna, säger Charlotte.

På kurserna har Charlotte fått utveckla sin mediala sida och har genom meditation fått uppleva bland annat änglakontakt, men hon vill påpeka hur viktigt det är att lägga kraven eller förväntningarna på att få uppleva något åt sidan. 

– Något av det viktigaste jag har lärt mig är att vi alla är olika och att alla upplever olika. En del ser, andra hör och några använder sin magkänsla, sin intuition. 

– En del har starka upplevelser, för andra är det mer subtilt. Inget är fel, alla har sitt sätt. Det viktigaste för mig är att ha kontakt inåt och finna inre lugn, inte att få upplevelser.

Just nu mediterar Charlotte sporadiskt men vill gärna göra det till en vana. 

– Jag har märkt att lite meditation på morgonen gör att dagen blir bra och jag blir mer samlad. Jag blir lugn, trygg och känner mer glädje när jag mediterar.

Kompass inom oss

Charlotte har varit andligt sökande sedan barnsben. Hon har ett stort intresse för människor och deras växande. I sitt yrke som samtalsterapeut möter hon människor på sina livsresor och stödjer dem i sitt växande.

– Jag leder ibland mina klienter i guidade meditationer. Det finns så mycket under ytan som vi kan få kontakt med om vi bara tillåter oss själva att slappna av. 

– Det som genomsyrar mitt arbete som terapeut, och som jag verkligen tagit med mig, är att alla är experter på sitt eget liv. Dina svar finns inom dig, ingen annan kan säga vad som är rätt för dig, vi har alla en kompass inom oss, vi ska bara våga lita på våra känslor!

– Syftet med utmaningen är inte att jaga andliga upplevelser. Inte heller att försöka hitta "den perfekta meditationen". Då skulle jag lägga fokus utanför mig själv. Mitt syfte är att få kontakt inåt, att avsätta tid för stillhet varje dag, att göra det till en vana, och att bjuda in Näras läsare att följa med på resan, så länge de känner att de vill!

Meditera i 100 dagar - Så går det till!

•    Var med på Charlottes meditationsutmaning och meditera i 100 dagar eller så länge du vill. 
•    Charlotte startar den 16 mars.
•    Det finns inget rätt och fel. Meditera hur länge eller hur kort tid du vill, på morgonen, dagen eller på kvällen.
•    Lyssna på en vägledd meditation eller musik eller sitt i stillhet. Gör det som känns rätt för dig just idag.
•    Läs Charlottes blogginlägg på vår hemsida. Där skriver hon om sina egna reflektioner och tankar, ger dig inspiration och tips på meditationer.
•    Dela med dig av dina upplevelser genom att kommentera på Charlottes blogg. Du kan också följa henne på Instagram under hashtaggen #meditationsutmaningen. Tagga gärna dina bilder och dela med dig av dina bästa meditationstips. Vilken är din favoritmeditation? Har du en speciell plats där du finner ro? Charlotte tar tacksamt emot tips och tankar! Vi gör det här tillsammans!

Tänk på!

● Ha inte några förväntningar på att det ska vara på ett visst sätt. Du gör inte fel om du inte upplever något speciellt trots att du följer en vägledd meditation som till exempel heter ”Möt din guide”.
● Tryck inte undan känslorna. Det kan komma upp undangömda känslor vid meditation. Var inte rädd, våga vara i dina känslor. Lägg märke till vad som sker inuti dig.

Nyfiken på Charlottes blogg?

Du hittar den här!

 

Det här är Charlotte:

Ålder: 37 år.
Bor: I Glumslöv utanför Landskrona.
Familj: Sambo och två bonusbarn.
Yrke: Journalist, samtalsterapeut och kostrådgivare.
Intresse: Personlig utveckling, promenera i naturen, matlagning, skratta på stand up comedy, resa och upptäcka nya platser.
Hemsida: www.spirautveckling.se
Kontaktcharlotte@spirautveckling.se 
Facebook: spirautveckling
Instagram: spirautveckling.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Läs mer

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.