Hur hanterar jag min depression utan medicinering? Mediet Anna Strandlind svarar

Jag försöker ta mig ur min depression utan medicin men blir överväldigad och får ångest av alla lösningar som dyker upp i flödet. Kan du hjälpa mig hitta rätt?

Text: Anna Strandlind
Foto: Getty Images

Hej! Jag är just nu i en djup depression och försöker få hjälp att ta mig ur den utan piller. Jag försöker lista ut vilken riktning jag ska ta i livet, både privat och när det gäller arbete, men är överväldigad av alla "erbjudanden och lösningar" som dyker upp i flöden och som reklam. Jag vet varken ut eller in just nu, det stressar och ger ångest. Samtidigt känner jag starkt att jag behöver komma i gång och hitta en sysselsättning som jag mår bra av. Kan du hjälpa mig?

Mvh Jessica

Anna Strandlind svarar: Släpp alla måsten och låt det ta tid!

Hej Jessica!

Tack för din fråga som är så viktig, och för att du skrev till mig. Jag vill börja med att ge dig en stor, varm kram. Jag kan förstå dig när det gäller reklam och olika lösningar som erbjuds, att det kan bli överväldigande när du inte vet vad som är rätt för dig och när du är deprimerad.

Sedan vill jag fråga dig om du accepterat att du behöver ”bromsa upp” och inte göra en massa saker?  Du sitter i en djup depression skriver du, då ska du inte ”jaga lösningar” utan acceptera och släppa taget om alla ”måsten”. Din kropp och ditt sinne går på högvarv nu och kämpar, för du är van att kämpa och prestera. Därför letar du efter en lösning.

Depression är tyvärr något av en folksjukdom idag och kan orsakas eller utlösas av många orsaker. Det kan vara en biologisk faktor, stress, livsförändringar, sorg, relationsproblem. Eller att vi bara kämpar på i livet och upplever oss som en ”maskin”. Till slut blir kroppen och sinnet så trött, det blir en obalans mellan hjärnans signalsubstanser i centrala nervsystemet. Ibland hjälper mediciner, men det går också att klara detta själv med stöd, förståelse, acceptans och genom att lyssna på sig själv.

Jag vill att du tar hjälp om du inte gjort det, för det finns hjälp att få mot ångest och stress utan mediciner. Kontakta din vårdcentral omgående och var öppen för deras förslag och kunskap.

Jag har själv suttit i en djup depression och varit ”i botten”. Jag kan förstås inte veta exakt hur du upplever det, men jag kan förstå din känsla. Det var inte förrän jag själv började förstå hur det undermedvetna fungerar som jag på djupet kunde göra en förändring i mitt liv och ta stegen ur depressionen.

Tänk på att du inte är din depression, du är en fulländad, fantastisk själ som har ”överpresterat” och kämpat för länge inom olika områden i ditt liv. Nu vill inte din kropp detta längre, men du är i grunden fortfarande fantastiska, unika Jessica.

När vi hamnar i en depression känner vi inte igen oss längre, vår självkänsla och vårt självförtroende får sig en rejäl ”törn”. Men! Du kommer att kunna skapa en ännu bättre självbild när du tagit dig ur detta, och det kommer du att göra. Det viktigaste av allt just nu: Släpp alla måsten och låt det ta tid!

Här kommer några punkter som kan hjälpa dig att ta dig ur din depression. Känn ingen press eller stress i det här, utan ta dessa steg i lugn takt och när du känner för det. Många punkter som jag skrivit nedan har med ditt undermedvetna och dina känslor att göra. När vi tar ett steg mot att känna mer kärlek, är det också steg ut ur depressionen.

* Kontakta din vårdcentral om du inte redan gjort det, se till att få stöd och möten.

* Släpp prestationskraven, du behöver inte göra något alls som känns tungt.

* Acceptera dig själv nu och släpp kontrollen.

* Du kan hitta kärlek till dig själv utan att prestera. Din prestation är inte avgörande för ditt värde.

* Hitta något som är kravlöst men som får dig att känna välbehag, om så bara för korta stunder. Kanske en promenad i solen, en trevlig tidning att bläddra i eller gosa med ett djur.

* Skriv ner allt du vill känna och ha i ditt liv, utan krav på hur du ska nå dit. Gör en önskelista av ditt drömliv. Ta det i omgångar om det känns överväldigande.

* Ta reda på vad som är din passion, en önskan utan begränsningar. Vad skulle du vilja göra om du fick välja det du älskar? Utan att tänka på hur du ska göra, som om du hade alla pengar i världen.

* Ta ett litet steg när du känner dig redo. Be om hjälp, för människor är hjälpsamma.

Ge inte upp! Jag tror på denna väg ut ur din depression, men det är viktigt att det får ta tid. Sök dig till roligheter! Njut när du kan skratta och gör saker du älskar. Var snäll mot dig själv nu, extra snäll.

Se dig själv som om du var din egen bästa vän. Hur skulle du vara mot dig själv då? All kärlek till dig!

Varma kramar från mig,

Anna

Skicka din fråga till Anna Strandlind

Nu kan du få coachning av Anna Strandlind, som också använder sig av sina mediala kunskaper när hon hjälper människor att utvecklas. I varje nummer av Nära svarar hon på en läsarfråga och ger dig råd för hur du kan växa och nå inre framgång inom olika områden i ditt liv.

Annas guidning 500.jpg

Gör så här: Skicka ditt brev till guidning@tidningennara.se

Du är helt anonym! Anna väljer ut en fråga och besvarar den tillsammans med andra kloka råd i tidningen. Svaret kan även komma att publiceras på tidningennara.se/guidning. Anna använder både sin mediala och coachande förmåga. Välkommen med din fråga!

Läs Annas senaste svar här

Prova Annas webbkurs om djurkommunikation

Läs de senaste råden från Anna:

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.