Anna Strandlind: Din självbild skapar den du är

Vi programmeras under uppväxten till att tänka på ett visst sätt. Men för att känna sig trygg i vem man är gäller det att hitta sin egen självbild. Den som finns inom dig!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Har du funderat på vad det egentligen är som avgör vad du har och hur du mår i ditt liv? Är det slumpen? Dina val? Ditt mindset? Din uppfostran? Jag tror inte på slumpen, det finns en mening med allt. Även med det vi inte alltid förstår.

Allt du skapat är ett utfall av din självbild. Din självbild är din egen bild av dig själv och består av två delar – det du tror att du klarar av och hur mycket du förtjänar och värderar dig själv. Din självbild är alltså din tro på hur det kommer gå för dig och hur du värderar dig själv.

Då kan du ställa dig frågan: ”Hur värderar jag mig själv?” Fundera sedan över om du värderar dig lika mycket som du värderar andra. Om inte, varför i så fall?

När vi växer upp blir andras åsikter om oss vår sanning. När vi är barn är vi som små ”svampar”, vi suger i oss information. Det du har fått till dig då är som en inprogrammering som skapar din självbild och ditt liv. Och om vi inte blir medvetna om vad vi själva anser är fel och rätt, kommer vår självbild att förbli densamma.

I vårt undermedvetna sker den programmering där vårt känslosinne befinner sig. Det vi behöver göra är att ändra vår självbild för att skapa nya resultat. Vi behöver alltså tänka och känna annorlunda.

Din åsikt om dig själv är vad du har fått med dig i ditt ”bagage”. Men kom ihåg att du är född i ljuset, helt perfekt, och kommer alltid att vara så. Men ändrar du din ”programmering” till något som inte är så bra, ändrar du också dina resultat. Så hur och varför tänker du på ett visst sätt?

Jag har reflekterat mycket över detta, jobbat mycket med det. Jag kommer på mig själv, gång på gång, med att detta i grund och botten handlar om vad jag har fått till mig under min uppväxt. Men vad är rätt för mig? Mycket är rätt, men en del är fel. Precis som jag skulle tro att det är i allas uppväxt, mer eller mindre.

Din självbild måste ändras om du ska kunna förändra resultat i ditt liv. Det är inte andra som ska påverka vem du är, för vad du känner om dig själv är avgörande. Och du kan förändra!

Visste du att vår självbild ”går från generation till generation”? Vi ärver även vår självbild. Det är alltså inte ditt ansvar att du har din ”programmering”, men det är ditt ansvar att förändra.

Din inre självbild ska vara ett samspel med din yttre motivation och handling. Då får du det resultat du vill ha i ditt liv. Så utmana dig själv, tro gott och känn gott! Du har det inom dig!

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.