Anna Strandlind: Flera djurarter riskerar att försvinna!

Djurvännen Anna brinner för att rädda jordens utrotningshotade arter och den natur de lever i. Här ger hon tips på hur vi alla kan göra skillnad som märks.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag har läst en del rapporter om djur som är på väg att försvinna i Sverige, som är utrotningshotade. Djur ligger mig varmt om hjärtat och jag är intresserad av vad som påverkar djurens natur och varför vissa arter försvinner. Forskare menar att en ny massutrotning av djur är i full gång världen över. Många av dem är överens om att den främsta orsaken till de här förändringarna är mänsklig överbefolkning och överkonsumtion.

Det finns en lista som ges ut vart femte år av Artdatabanken. Det är en avdelning vid Sveriges lantbruksuniversitet som gör en förteckning över rödlistade arter i Sverige och här kan du få reda på vilka som är de mest utrotningshotade djuren. För några år sedan fanns järv, fjällräv, lo, ängshök, varg och några arter av fladdermöss med på den listan och dessa djur riskerar att försvinna från vår natur. Jag läste dock i en senare rapport att vargen har utökats.

Ett exempel på att djur hamnar på denna lista kan vara att en art kan vara hotad enbart på grund av att den är liten till antal individer. Sker sedan en förändring i artens levnadsmiljö, då är risken stor att det får allvarliga konsekvenser för arten. Jag läste att en viss art av fladdermus behöver ett gammeldags landskap för att kunna hitta föda och är beroende av att boendeplatsen är intakt och inte ändras för mycket.

Vad kan vi då göra för att hjälpa våra djur och natur de lever i? Vi gör skillnad genom maten vi äter, så en väg är att äta mer vegetariskt. Hur vi reser påverkar också mycket, och vad vi väljer att köpa till vårt hem.

Du kan skapa ett litet hotell för insekter på balkongen eller i trädgården. Du kan bjuda in och välkomna våra insekter och fåglar genom att ställa ut vatten och plantera växter som lockar insekterna. Varje människa kan göra skillnad!

Du kan också skänka en gåva till olika djurfonder. Jag skänker pengar till World Animal Protection varje månad. Gå gärna in och läs mer om vilka djur de räddar och hur mycket de verkligen gör för många djurarter.

Jag tror att det blir en förbättring för våra djur här på jorden, jag tror på kärlek. Det är bara det, och vår kunskap, som kan förändra.

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Fler krönikor

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.