Anna Strandlind: Hur viktig är självkännedom?

Att jämföra sig med andra, ger ingen rättvisande bild av vem man är. Fråga dig själv varför du reagerar och gör som du gör i olika sammanhang. Då lär du känna dig själv!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Att ta ansvar för våra egna behov är väldigt viktigt om vi ska lära känna oss själva. Vet du att all kompetens är färskvara? Hur intelligenta och smarta vissa människor än är, så gör många lite korkade val ibland. Vi gör alla helt enkelt fel val emellanåt, det är mänskligt.

När vi lär känna oss själva minskar antalet dåliga val i livet. Jag träffar och känner många som är drivna, framåt, smarta, fantastiska och fina människor, både i mitt arbete och privat. Vissa är extremt ambitiösa och engagerade. Det jag ibland kan bli lite förvånad över är att en del inte lyssnar på sin egen kropp och själ – att de måste ta hand om sig själva. Att vara engagerad i sig själv handlar sällan om intelligens, mer om klokhet.

Hur blir man då klok? Hur kan vi lära känna oss själva mer för att få veta våra innersta behov när livet emellanåt är kaos och stress? Jag tror att om vi människor gett oss själva mer tid, reflekterat och sett möjligheter mer än hinder, hade vi skaffat oss mer tålamod. Hade vi också varit modigare hade vi nog utvecklat vår självkännedom mer. Det handlar om insikt. Att acceptera sina goda sidor och styrkor. Men också de mindre goda sidorna och svagheterna.

Hur uppfattas du av andra, tror du? Stämmer det överens med din egen uppfattning? Vad behöver du lära dig och utveckla mer? Vad är det som gör att du fungerar så bra? Vad ger du till dig själv och andra av kärlek?

Dessa frågor kan få dig att reflektera över dina egna värderingar och vad som känns rätt. Ditt innersta och ditt eget svar. När du frågar dig ”varför” du gör vissa saker eller inte i livet, lär du känna dig själv. Jag brukar fråga mig själv: ”Varför gör jag det här? Vad får mig att må bra i det här? Vad behöver jag utveckla hos mig själv i denna situation när jag reagerar så? Varför gör jag som jag gör?

När vi börjar ifrågasätta oss själva istället för att ifrågasätta andra så lär vi oss mycket om våra styrkor och de sidor vi behöver utveckla. Vi kan ibland skapa en skev bild om hur livet ”ska vara” när vi jämför oss med alla andra, det handlar ofta om otrygghet hos oss själva. När vi jämför oss med andra blir det lätt fel och sällan rättvist. Vårt psykiska tillstånd försämras vilket kan leda till ångest och depression. Framför allt för ungdomar idag.

Att skapa självinsikt och lära känna sig själv är en ständig resa. Det innebär att kunna säga ”stopp” men också att våga ”gasa” på ibland. Fråga sig själv: Varför?

 

Varma kramar från mig,

Anna Strandlind signatur

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.