Anna Strandlind: Moder Teresas dagliga budskap

Moder Teresa var en person som inte lämnade någon oberörd. För Anna är hon en stor förebild. Moder Teresas kloka ord kan vara en vägvisare för var och en av oss.

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Jag har alltid varit intresserad av Moder Teresa, denna unika, varmhjärtade person som gav hela sitt liv för att hjälpa människor i nöd och i fattigdom. Moder Teresa är en förebild för mig och för miljoner människor världen över. Jag ska berätta lite om vad jag har fått till mig och läst om denna kärleksfulla kvinna

Hon föddes som Agnes Gonxha Bojaxhiu av albanska föräldrar i nuvarande Makedonien 1910. När hon var i övre tonåren anslöt hon sig till en orden som hette Order of the Sisters of Our Lady of Loreto på Irland. Den relativt unga Agnes valdes i samband med detta att ta namnet Syster Teresa efter helgonet Theresa of Lisieux.

Första gången hon kom till Indien började hon direkt arbeta bland de allra fattigaste och sjukaste människorna. Det sägs att år 1946 upplevde Moder Teresa att Gud ville att hon skulle manifestera hans kärlek bland de människor som hade det allra svårast. Hon grundade då nunneorden The Missionaries of Charity. Hon har fått Nobels fredspris 1979. Hon dog 1997 och saligförklarades 2003.

Vad innebär det att bli saligförklarad? Jo, att Katolska kyrkan förklarar att en död person befinner sig himlen. Kyrkan erkänner därmed den dödes möjlighet att ta emot levande människors förbön inför Gud. Saligförklaring är det näst sista steget i helgonförklaringsprocessen. (Källa: Wikipedia)

Moder Teresas budskap var: ”Alla hungrar efter kärlek”. Alla är vi ensamma och alla lider vi. Våga möta detta faktum och du kommer att se Gud i alla dina medmänniskor”

Hon menar att vi alla är mer lika än vi först tror och att vi alla känner och lider. Vi behöver våga spegla oss i lidandet, för det är då vi kan förstå vad det kan lära oss. Moder Teresa sa ofta: ”Möt alla medmänniskor som dina bröder och syskon idag. De, precis som du, kämpar med ensamhet, tvivel och rädsla. Ge dem din förståelse och din kärlek för det är det enda du och de förtjänar.”

Jag tolkar det som om att vi alla är lika i grunden och upplever rädsla, tvivel och ensamhet, fast på olika sätt. Om vi blir medvetna om detta kan vi möta människor på ett mer öppet sätt och skapa större förståelse för varandra. Vi blir också mindre dömande. Oavsett religion så anser jag att detta är ett starkt kärleksbudskap som kan förändra människors liv. Vi behöver se kärleken i alla vi möter. Det är enormt fint och stort.

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.