Jai Thornell: Böj på nacken tack!

Text: Jai Thornell
Foto: Shutterstock

”Jag vet hur det ligger till och därför är jag bäst”. Den här meningen säger ingen men dess innehåll märks så tydligt hos en hel del utövare inom olika andliga områden. Genom att utge sig för att veta hur det ser ut i andevärlden, vem du varit i ditt tidigare liv, hur du drar till dig din själspartner, vad den och den ärkeängeln har att säga just dig, hur du ska leva ditt liv eller vem du var i ditt förra liv så uttrycks ett vetande. Det är det inte. Det behöver inte vara fel men det behöver heller inte vara rätt. 

Jag har själv en ganska stark tydlighet när jag berättar eller förklarar men mitt vetande är just mitt.  När jag säger ”så här är det” så betyder det; så här upplever eller förstår jag det eller så här ser min erfarenhet ut. Jag säger inte att vi ska säga att vi tror istället. Men vetandet är väldigt personligt och det är därför jag så ofta skriver och säger att vi alla var och en har alla svar själva inom oss. Mitt huvudsyfte som lärare eller ledare på våra kurser är att lotsa och ge verktyg till deltagarna så att de kan uppleva sitt eget vetande. Det intressanta är när vårt gemensamma individuella vetande överensstämmer.

 Som verksam sedan många år tillbaka och som krönikör så lutar jag mig mot mitt eget vetande som baseras på mina egna upplevelser, mina insikter om mig själv, min själ, min förvärvade kunskap inom olika områden men också andra människors upplevelser och erfarenheter. Och i mångt och mycket så lyssnar jag på ödmjuka andliga förebilder som inte ger absoluta svar utan inspirerar och motiverar till att jag ska gå min andliga väg. Och det är det jag vill uppmuntra dig till med. Lyssna gärna på andra, be om råd och hjälp när du känner att det är rätt men ta inga svar som absoluta sanningar. Om någon verkar ha svar på allt så låt din sunda skepticism råda. Fråga dig hur hen kan verka veta så mycket och titta på hur den personen själv verkar må eller ha det i sitt liv.

Och till dig som är verksam precis som jag inom det andliga – kanske ska vi hjälpas åt att böja lite på nacken och låta egot backa en aning och inte ha svar på allt? Om vi ska representera omsorg, sann hjälpsamhet och djup så är det bra om vi tänker lite mer på vad vi säger, hur vi säger det och varför vi säger det. Och inte medvetet eller omedvetet ”trycker ner” sanningar i halsen på människor, hellre än att säga ”jag vet inte men kanske skulle det kunna vara så här?” Om jag ska kunna vara sant hjälpsam så är ödmjukhet och icke-vetande bra att använda sig av.

Namasté
Jai
www.loveit.se

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.