Hitta ditt mantra – låt vackra ord skapa lugn och välbefinnande

För mediet Benny Rosenqvist är mantra ett självklart inslag i vardagen, ett sätt att nå den inre rösten. Mantrat hjälper till att hålla tankarna borta och komma djupare in i meditationen. Skapa ditt eget mantra och använd gärna vackra ord som talar till din själ. Kanske gör du som Benny och väcker dagen med sång!

Text: Benny Rosenqvist och Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

Med hjälp av ett mantra kan du ta dig ner i en särskild sinnesstämning, djupt i ditt inre, förklarar Benny Rosenqvist. Han ger som exempel de tibetanska munkar som kan sitta i tre veckor och meditera med hjälp av mantran. De går nästan in i ett hypnotiskt tillstånd, så djupt att kropp, själ och ande blir ett.

För även munkar och duktiga medier som mediterar dagligen, har svårt att hålla tankarna borta under meditation. Forskning visar faktiskt att det inte funkar mer än i 18 sekunder. Sen kommer tankarna in, per automatik.

LÄS ÄVEN: Änglameditation i fem steg: För mindre stress i vardagen

– Jag vet att många tycker det är svårt med meditation, just för att tankar kommer och stör, säger Benny. Var inte ledsen för det, så är det för alla. Men ett bra sätt att få bort tankarna, är att använda ett mantra.

Inre och yttre ljudupplevelser

Det finns flera sätt. Oavsett om du gör det som en inre ljudupplevelse, eller en yttre då du låter – ”chantar” – är effekten densamma.

– Det inre ljudet innebär att du säger mantrat i ditt inre. Jag kan sitta på tåget till Göteborg och göra ett ”om”-mantra tyst inom mig – för där och då vill jag inte ljuda högt.

LÄS ÄVEN: 3 enkla steg för att uppnå flow

– Men när det funkar så gör jag gärna en mantraljudning och ”shountar”, för både ljudet och vibrationen gör det lättare för mig att hålla borta tankarna, jag tycker det blir lättare att gå in i en djupare meditation.

Högre frekvens i grupp

Att ljuda högt innebär också att det uppstår en vibration i tungan och munnen, vilket skapar en kraft som är fantastiskt, menar Benny.

– Indiska guruer kan samla flera tusen människor och sitta och meditera högt tillsammans i liknande mantran. I min meditationsgrupp är vi 50 personer som ”chantar” tillsammans, då blir det en högre frekvens. Men det räcker bra att vara en liten grupp på fyra eller fem.

Benny lyfter gärna fram sångerskan Tina Turner som använde sig av ett känt mantra för att överleva en destruktiv relation.

LÄS ÄVEN: Medial övning: Få kontakt med din andliga guide

– Hon var öppen med att det gamla, buddhistiska mantrat Lotus Sutra Purity of Mind, gav henne kraft. Kraft att till slut ta sig ur ett äktenskap där hon blev misshandlad.

– Jag har även en bekant som använt sig av detta mantra för att träffa en man. Hon visualiserade att hon ville möta någon, önskade sig det högsta, bästa som var ämnat för henne. Hon läste det här mantrat och bad universum om hjälp, varje dag ända tills han dök upp. Och det dröjde inte så länge. Mantrat blev sedan hennes livsstil som hon använde även när hon hade svårt att bli gravid. Med lyckat resultat.

Bennys morgonceremoni

Du kan skapa ditt eget mantra, men tänk på att det ska vara glädjefyllt, manar Benny. Det ska skapa energi!

– Själv kör jag ett mantra varje morgon vid soluppgången. Det är fantastiskt när jag sätter mig i mitt meditationsrum och börjar ljuda – ”om”. Jag ljuder på olika frekvenser, börjar lågt och väldigt tyst, försiktigt låter jag det sedan bli ett ljudligt mumlande innan jag börjar ljuda allt högre och i en högre frekvens.

LÄS ÄVEN: Prova vår enkla auraövning: Vad säger färgerna om dig?

– Under denna stund rensar jag tankarna. Det ger mig kraft att börja dagen. Det är som att jag får en nystart, jag väcker min själ och mina sinnen på det här sättet, genom att ge dem ny kraft. Efteråt njuter jag av en kopp rött eller grönt te, det blir en del i min morgonceremoni.

Använd snälla och kraftfulla ord i mantrat

Är det viktigt med vackra, snälla ord?
– Ja, jag tycker det. Eller kraftfulla ord. Det ska vara ett vackert budskap till själen. ”Om” är vackert, det betyder ”jag är ett med Gud, ett med en gudomlighet”. Mitt mantra är ofta kärlek, till exempel: ”Jag är öppen för all kärlek.” Jag ljuder gärna på engelska: ”Love, love, love I love myself.” Eller: ”I love my spirit.” Jag ger mig själv det vackra ordet kärlek i olika former.

LÄS ÄVEN: Meditera utan att sitta still – lugna sinnet i rörelse

– Om någon vän är sjuk kan mitt mantra vara att jag önskar att personen ska finna styrkan att hitta tillbaka till sitt friska jag. Det kan jag göra på kvällen, då läser jag också tyst för mig själv namnen på alla på min healinglista. Jag låter namnen bli som ett personligt mantra: ”Eva, jag ger dig healing” eller ”Stig, må din kraft finna dig”. Olika för olika personer. Samtidigt kanaliserar jag budskapen.

Så använder du dig av ett mantra

Hur långt är ett bra mantra?
– Du ska inte hålla på så länge i början, det är lätt att bli uttråkad då. Sitt kanske tio minuter, sen kan du förlänga till 15 minuter. När du längtar efter att sitta längre, avvakta då lite. De flesta av oss har inte den tiden. Det är bättre att det är en kortare stund och att det blir av. Men resultat kommer du att känna redan efter första gången! Du får en rejäl energikick. Det är vibrationerna som sätter igång energier i din kropp och du kanske tänker: ”Oj, vad var det som hände?”

Ska vi göra det varje dag?
– Jag säger inte att det är viktigt att göra det varje dag, var och en ska avgöra själv. För mig har det blivit en livsstil, en del i min vardag som gör att jag mår bra hela tiden.

LÄS ÄVEN: Be universum om svar: 5 verktyg för att kontakta andevärlden

Vilket är bäst, att prata eller sjunga?
– På morgonen sjunger jag gärna, det blir lite gladare och jag tycker om att väcka dagen med sång, säger Benny. Jag har gärna lite musik i bakgrunden, ibland ljud med fågelsång. Andra vill ha det tyst omkring sig, det är individuellt. På kvällarna blir det för mig oftast mer affirmationer och mantran i ord.

– Naturens ljud som kuliss är magiskt. Tänk att på våren och sommaren kliva ut i trädgården, på balkongen eller i en park och köra ett mantra i soluppgången innan alla andra har vaknat!

Ge dig själv kärlek

Du ska unna dig den här stunden, avslutar Benny. Ge de vackra orden till din själ! Gör det som en kärleksförklaring. Och efteråt, när du fyllt på med energi, kan du sitta i tysthet och lyssna till ditt inre och få svar på hur du egentligen mår. Så brukar jag själv göra.

LÄS ÄVEN: Bennys bästa tips: 5 sätt att få din andlighet att växa

– Kärleksfulla ord till oss själva är viktigt och vi kan göra det på olika sätt. Ett tips är att ge dig själv ”dagens vänliga ord” – ”Jag är vacker” eller ”Min själ är som en saga”. Eller kanske ordet Love. Upprepa det för dig själv. Säg det eller sjung det – upprepningen är det som sätter sig i din själ. Det kan vara ett ord eller tre ord. Inget är rätt eller fel – prova dig fram.

Tips på mantran

På Youtube hittar du massor av olika mantran. Du kan även söka efter vibrationsmusik med tibetanska munkar, enbart ljud som skapar själslig energi på djupare plan för dem som är lite mer avancerade.

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.