Healinglexikon – finn vägen till ditt välmående!

Healing är en alternativmedicinsk metod som oftast uppfattas som behaglig och ger ett ökat välmående. Genom energiöverföring kan healern hjälpa dig med fysiska och psykiska besvär.

Text: Sabina Wärngård
Foto: Shutterstock

Det finns många olika sorters healing. För att du ska kunna hitta den version som passar dig bäst, eller kanske utforska en ny metod, har vi sammanställt ett healinglexikon som hjälper dig att finna rätt väg.

Reikihealing

Reiki är en av de vanligaste healingformerna. Metoden kommer från Japan och praktiseras genom handpåläggning. Reiki anses vara mycket kraftfull och effektgivande, men ändå enkel att lära sig. Den skiljer sig från andra healingmetoder, då reikihealern inte styr energierna medvetet, utan endast fungerar som en kanal. Ordet reiki är japanska och betyder ”den universella livskraftsenergin”. 

Distanshealing

Några av er läsare har kanske fått distanshealing av Näras eget medium, Benny Rosenqvist. Distanshealing innebär, precis som namnet indikerar, att healern varken berör dig fysiskt eller befinner sig på samma plats som du. Healingen sker på distans, och healern sänder energier till dig genom tankekraft. Olika människor är olika mottaglig för tankar, vilket innebär att distanshealingens resultat kan variera från person till person. 

Änglahealing

Änglahealing betyder att healern överför kraft och energi till patienten med hjälp av änglar. De healers som erbjuder änglahealing har specialiserat sig på att kanalisera änglaenergier. Det är också vanligt att healern har nära kontakt med ärkeänglar, skyddsänglar och ljusmästare. Änglahealing, även kallad änglaljushealing, återställer balansen i ditt energisystem och bjuder in dig till en annan värld, där kontakten med änglarna är mycket stark.

Trancehealing

Trancehealing är den healingmetod som lägger allra mest fokus på barndomen och bakomliggande orsaker till psykiska blockeringar och inre sår. Metoden går ut på att du som klient försätts i trance och att healern sedan går igenom vad som hänt dig. 

Genom trance får din healer kontakt med gamla minnen av händelser som hände dig mycket tidigt i livet, eventuellt i ett tidigare liv, som påverkar ditt välmående än idag. Målet med healingen är att rensa det som påverkar dig och ta bort blockeringar. 

Trancehealingen verkar ut med hela klientens ryggrad och nervsystem, vilket innebär att förändringar kommer att ske snabbt, såväl fysiska som psykiska.

Intuitiv healing

Somliga healers erbjuder intuitiv healing. Denna metod går ut på att healern litar på sin intuition om vad just du behöver hjälp med, just idag. Detta innebär att healingsessionerna kan se väldigt olika ut från gång till gång, beroende på vad healerns intuition säger. 

Genom intuitiv healing kan du uppleva både mental och fysisk läkning. Metoden ger healern tips om vad du behöver tänka på och ändra på i ditt liv, samtidigt som kroppen helas. Verkningstiden efter en sådan healingsession kan variera, ibland märker klienten av en stor skillnad direkt och ibland tar läkningsprocessen längre tid.

Andlig healing

Den andliga healingen passar dig som vill att andevärlden hjälper dig med dina besvär. Healerns händer styrs av andarna, men vidrör inte klienten. Healingen ges oftast under tystnad samtidigt som den spiritualistiska världen säger åt healern vad klienten behöver. Universums krafter når dig som klient och hjälper dig i din läkningsprocess. 

Din kropp kommer sedan att genomgå en utrensning, och dina energier kommer att balanseras. Ett tips är att dricka mycket vatten de närmsta dagarna efter healingsessionen, det hjälper kroppens utrensning.

Kristallhealing

Kristaller är inte bara vackra att se på, utan sitter även inne med en läkande kraft som kan berika våra liv. Alla kristaller är unika, och det är deras unika struktur som sägs ge kristallen dess kraft. Genom kristallhealing kommer dina sinnen harmoniseras, negativiteten neutraliseras och ditt välbefinnande kommer att öka. 

Din healer placerar kristallerna på specifika punkter på kroppen, där de sedan arbetar för att läka och lindra. De stimulerar också kroppens naturliga, helande mekanismer. Ett annat tips är att bära en kristall runt halsen i ett halsband, eller låta den vila i din ficka, på så vis bär du med dig dess läkande kraft var du än går. 

 

Chakrahealing

Om man så vill kan man välja att fokusera på en viss del av healingen under sessionen. Chakra är ett begrepp inom hinduismen som betyder livshjul. Chakran är de knutpunkter där livsenergier möts, och det finns ett flertal sådana punkter i den fysiska människokroppen. 

Om du upplever att ditt energi­system behöver rensas kan du berätta för din healer hur du känner, och att du gärna vill få specifik chakrahealing. De olika chakrorna i kroppen samspelar nämligen med varandra, så att rensa hela ditt chakrasystem kan leda till en enorm befrielse för hela din kropp, men också för ditt psyke. 

Rosenmetoden

Rosenmetoden är kanske den mest psykologisk orienterade healingformen. Behandlingsmetoden baseras på sambandet mellan muskelspänningar och traumatiska upplevelser från tidigt i livet, stress och undanpressade känslor. 

Rosenterapi innebär avslappning på djupet, vilket kan leda till större självinsikt och ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. Metoden är perfekt för dig som har ont i kroppen men inte vet varför, du som är ständigt trött, stressad eller orkeslös och för dig som vill nå bättre förståelse kring sambandet mellan dig och din kropp. 

Observera att rosenmetoden inte har någonting med rosor att göra, utan uppfanns av en sjukgymnast som hette Marion Rosen, därav namnet.

Vit tids healing

I universell vit tids healing blir klienten och healern tätt sammanlänkade, bland annat kommer klienten att få samma hjärnvågor som healern under de första trettio minuterna. Healingen går sedan in på alla nivåer och berör alla kroppar, även de energikroppar som finns närvarande. 

Den universella kraften går via healerns hjärta för att sedan nå ut till healerns händer. Hen lägger då sina händer på klienten, som då nås av den läkande kraften. Man kan säga att kraften då får eget liv och går dit den behövs allra bäst. Vit tids healing är den mest målsökande healingen, där energierna hela tiden arbetar för att hjälpa klienten så mycket som möjligt. 

Aurahealing

Precis som man kan vara i extra behov av att rensa kroppens chakra, kan en aurarensning vara lika viktig. Aurafältet sträcker sig ungefär två meter utanför din kropp, som ett kraftfält runt hela dig. Det är genom auran våra energier samverkar med andra människors energier, vilket tyvärr innebär att mycket negativ energi och problem kan uppstå i ditt aurafält. 

I en session för aurahealing följer healern ett färgschema, där exempelvis vitt står för gränslös energi, rött för överlevnad och passion och gult för logik och tankar. Healerns mål är att få bort energiblockeringar och störningar, för att sedan fylla i dessa med ren, vit energi. Den negativa energin riktas mot marken och du som klient kommer förmodligen känna dig befriad och lätt efter behandlingen.

Shamansk healing

Med rötter hos indianerna i Amazonas djungel, Brasilien, är den shamanska healingen kanske den mest naturnära. Den bygger på att en helande kraft finns överallt. Healingen är djupgående och läker dig både fysiskt, känslomässigt, själsligt och andligt. 

Klienten befinner sig i djup avslappning under healingsessionen, samtidigt som healern (shamanen) arbetar i det energifält som omger och genomsyrar klientens kropp. Med hjälp av den shamanska metoden kan energiskiftningar skapas, vilket kan leda till förändring och utveckling inom många av klientens livsområden. Shamanen kan också hjälpa dig till självläkning.  

Månadens fråga

Kan ljud vara läkande?

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.