Magiska läkeörter: Skapa ditt eget apotek

Att odla och skörda sina egna magiska läkeörter kan ge en starkare kraft i örternas styrka, och har man väl börjat samla så är det svårt att sluta. Oavsett om man har en stor trädgård eller bara ett litet hörn på en balkong så kan man odla de örter man behöver för lite mer magi i sin vardag.

Text: Gitte Liljekvist
Foto: Shutterstock

Att odla sina egna örter är lättare än man tror och ger en tillfredsställelse och frihet man inte kan föreställa sig förrän man står där med sin första, nyplockade bukett. Det är magiskt att kunna ta saxen och gå ut i trädgården, eller på balkongen, för att hämta de örter man behöver för stunden, och själv tycker jag att man får en annan syn på växter som man odlat själv.

Man blir lite mer rädd om dem och uppskattar dem mer.

10 örter att börja med

Växterna vi ska titta närmare på i denna artikel är lavendel, mynta, citronmeliss, ringblomma, timjan, salvia, rölleka, läkemalva, maskros och brännässla. Och ja, du kan odla alla dessa, även de två sistnämnda.

LÄS ÄVEN: Vad betyder växterna? 11 vanliga plantor och deras symbolik

Lavendel

(Lavandula officinalis eller angustifolia)

Lavendel har varit en del av svensk odling sedan före medeltiden. Under många århundraden bar prostituerade lavendelvatten eller eterisk olja för att attrahera kunder och för beskydd.

Växten kan användas för att utveckla din andlighet, den står för lycka, rening, förbättrad sömn och för att tolka drömmar. Använd lavendel i olika trollformler, rening, attraktion, kärleksbesvärjelser, helande och livslängdsförtrollningar, drömmagi och spådom.

Planet: Merkurius.

Stjärntecken: Skorpion, Väduren, Fiskarna och Jungfrun.

Element: Luft.

Användbara växtdelar: Alla växtdelar ovan jord.

Medicinsk användning: Vid huvudvärk, ledvärk, stresslindring, smärtlindring, myggavvisande och för ökad blodcirkulation.

Magiska egenskaper: Lycka, tillgivenhet, kärlek, fred, skydd, rening, sömn, spiritualitet, skönhet, läkande och drömtydning.

LÄS ÄVEN: Så blir du mer jordad – 4 enkla steg för att bli ett med naturen

Mynta

(Mentha)

Familjenamnet Mentha lär härstamma från den grekiska mytologin. Myntans produktiva natur associerats med rikedom.

Använd mynta i ritualer och besvärjelser för pengar och välstånd och kombinera då gärna med basilika som sägs besitta liknande magi. Plantera mynta nära din ytterdörr eller under ditt sovrumsfönster för att avvärja skvaller eller negativa avsikter som andra kan ha mot dig.

Planet: Merkurius.

Stjärntecken: Kräftan.

Element: Jord.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan jord.

Medicinsk användning: Matsmältning, illamående, smärtlindring, andningsvägar och stressreducerande.

Magiska egenskaper: Skyddande, renande, står för klarhet och visdom.

LÄS ÄVEN: 5 av våra vanligaste naturväsen: Så känner du igenom dem

Citronmeliss

(Melissa officinalis)

Citronmeliss är en gammal läkeört som har använts i över 2000 år. I antiken var örten känd som en symbol för glädje och lycka.

Citronmeliss symboliserar en feminin energi och kopplas till månens. Örten passar därför väldigt bra i månritualer som handlar om intuition, överflöd och kärlek. Häng upp ett knippe citronmeliss innanför ytterdörren för att bjuda in kärlek och liv till ditt hem. Det är också en bra ört att ha hemma i förkylningstider.

Planet: Månen.

Stjärntecken: Lejonet, Kräftan och Fiskarna.

Element: Vatten.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan jord, insamlade innan blomningen.

Medicinska egenskaper: Antibakteriell, lugnande, kramplösande, virushämmande, fylld av antioxidanter och lindrar matsmältningsproblem.

Magiska egenskaper: Kärlek, lycka, vänskap, spiritualitet, healing, rening och överflöd.

LÄS ÄVEN: Trädgårdsterapi: Finn sinnesro och få ny energi – utan att prestera

Ringblomma

(Calendula officinalis)

Ringblomma har odlats i Sverige sedan medeltiden, och har traditionellt använts som en medicinalväxt. Den kan användas i skyddande besvärjelser eller vid rättsliga frågor för att säkerställa seger. Växten är förknippad med kärlek och lycka och användes förr ofta i brudkronor. De placerades också under sängen för att säkerställa ett lyckligt äktenskap.

Planet: Solen.

Stjärntecken: Väduren, Lejonet och Skytten.

Element: Eld.

Användbara växtdelar: Främst blommorna som har störst koncentration av verksamma ämnen, men hela växten ovan jord kan användas.

Medicinsk användning: Kramplösande, bra vid matsmältningsbesvär, svettdrivande, sårläkande, lindrar vid inflammation, eksem, akne, svampinfektion, brännskador, virushämmande och bakteriedödande.

Magiska egenskaper: Skydd, skingra illusioner, bra vid rättsliga frågor, positivitet, lycka, självkärlek, kärlek.

LÄS ÄVEN: Tanja Dyredand om trädens helande krafter: ”Strömmar genom hela mig”

Timjan

(Thymus vulgaris)

Timjan finns i flera olika sorter, där varianter som trädgårdstimjan eller kryddtimjan har den högsta halten av det bakteriedödande ämnet tymol.

Timjan är förknippad med Venus och har länge varit en ingrediens i kärleksmagi och amuletter. Växten kan förstärka helande besvärjelser och brännas för rening. Dessutom sägs timjan kunna attrahera rikedom och skydda mot negativ energi. Användningen av timjan i helande trollformler sägs förstärka magiska krafter.

Planet: Venus.

Stjärntecken: Oxen, Kräftan, Vågen och Väduren.

Element: Vatten och luft.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan jord.

Medicinsk användning: Sårläkning, bra vid hosta, halsont, infektioner, matsmältningsbesvär och gasbildningar.

Magiska egenskaper: Ger mod, bra vid healing, hälsa, kärlek, klärvoajans, rening och sömn.

LÄS ÄVEN: Enkel medial övning: Få healing från Moder Jord

Kryddsalvia

(Salvia officinalis)

Salvia har i årtusenden hyllats för sina läkande egenskaper och är en av de mest använda medicinalväxterna. Salvia sägs öka visdom, förbättra minnet och stärka mental kapacitet.

Kryddsalvia används ofta som rökelse för att rena, skydda och skingra negativitet samt för att främja visdom i ritualer för reningsceremonier. Många tror att den speciella röken är källan till dess starka renande effekt. Finns att köpa som färdig bunte, eller knyt din egen!

Planet: Jupiter.

Stjärntecken: Tvillingarna.

Element: Luft.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan jord.

Medicinsk användning: Kan lindra vid menstruationsbesvär, demens, inflammation, klimakteriebesvär, feber, halsbränna och är svetthämmande.

Magiska egenskaper: Skydd, rening, visdom, klarhet, healing, fertilitet och intuition.

LÄS ÄVEN: Så gör du en guldlatte – kryddig dryck för god sömn

Rölleka

(Achillea millefolium)

Röllekans blommor ger ingen nektar men pollineras ändå av insekter som älskar blomman för dess frömjöl. Blommorna uppskattas av fåglar som använder rölleka när de bygger sina bon. Kanske för att rölleka motverkar parasitisk tillväxt, eller kanske helt enkelt för att de tycker att den är vacker. Vem vet?

Under medeltiden i Europa ansågs rölleka både kunna kalla fram och driva bort djävulen och den användes i komplexa kristna exorcismritualer. Den används även i kärleksritualer, då rölleka inte bara anses ge kärlek utan också dra till sig vänner och avlägsna släktingar som du önskar kontakt med. När man gör avkok i te tror man att den förbättrar intuitiva krafter.

Planet: Venus.

Stjärntecken: Väduren, Stenbocken.

Element: Vatten.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan jord.

Medicinsk användning: Bra vid tarm- och magkramper, hostdämpande, aptitväckande, sårläkning, håravfall, hudvård och PMS.

Magiska egenskaper: Bra vid healing, kreativitet, spådom, skydd, förvisning, kärlek, klarhet, styrka och mod.

LÄS ÄVEN: Gröna drycker för ditt hjärtchakra

Läkemalva

(Althaea officinalis)

Läkemalva har länge odlats i Norden. Den finns dokumenterad i medeltida läkeböcker och ska ha fått fäste i Europa redan på 700-talet. Växten betraktades ofta som en ört med skyddande krafter och användes i amuletter för att skydda mot onda andar och negativa energier.

Det sägs att läkemalva kan användas för att öka intuitionen och för att få klarhet i drömmar. Dess blommor och blad har traditionellt använts i ritualer för att locka kärlek och främja hälsa och välbefinnande.

Planet: Månen, Venus.

Stjärntecken: Oxen, Vågen och Kräftan.

Element: Vatten.

Användbara växtdelar: Blommor, blad och rötter. Rötterna insamlas under plantans andra år efter blomning.

Medicinsk användning: Hostdämpande, bakteriedödande, bra vid sårläkning, immunförsvarsstärkand och fylld av antioxidanter.

Magiska egenskaper: Främjar andlig kontakt, stärkande, skyddande, intuitionshöjande och bra vid drömtydning.

LÄS ÄVEN: Örtexperten Sofie fann sin healingförmåga: ”En röst talade om exakt hur jag skulle göra”

Maskros

(Taraxacum officinale)

Maskros har varit en del av svenska arméns lista över överlevnadsväxter. Maskros är en av våra viktigaste växter för bina och flera arter fjärilslarver är beroende av maskrosen som värdväxt, så låt den få blomma om du har den i gräsmattan.

Maskrosens fröhuvuden sägs kunna förutse ens livslängd genom att räkna antalet frön som är kvar efter att man blåst på dem. Den kan användas för att sända meddelanden till nära och kära på Andra sidan, genom att blåsa på ett frö, gå i dess riktning och visualisera budskapet, eller för att önska sig något.

Maskrosen används i olika ritualer och trosmagiska handlingar för att bringa lycka, underlätta kommunikation med andevärlden och för spådom.

Planet: Jupiter, Solen och Merkurius.

Stjärntecken: Skytten och Fiskarna.

Element: Luft.

Användbara växtdelar: Hela växten med rot.

Medicinsk användning: Bra vid brännskador, behandling av vårtor, urinvägsproblem, gasbildning, leverproblem, högt kolesterol, högt blodtryck, kronisk inflammatorisk ledvärk och hosta.

Magiska egenskaper: Bra vid önskningar, drömtydning, andekontakt, klärvoajans, tur, spådom, hopp, glädje och rening.

LÄS ÄVEN: Gör ett eget altare: 8 tips för att skapa en magisk plats

Brännässla

(Urtica dioica)

Inom magin har nässlorna flera olika magiska egenskaper och används för att skydda mot skvaller och svartsjuka.

Använd nässlor för att skydda dig mot onda andar, förbannelser och negativ energi. Genom att hänga buntar av torkad nässla vid dörrar eller fönstret höll man förr illvilliga väsen på avstånd.

Planet: Mars.

Stjärntecken: Vågen, Väduren & Skorpionen.

Element: Eld.

Användbara växtdelar: Hela växten ovan och under jord.

Medicinsk användning: Bra vid urineringsbesvär, prostataproblem, blodsockersänkande, hudproblem, blodrenande och mot trötthet.

Magiska egenskaper: Helande, lust, skydd, spådom och kärlek.

Det här är Gitte

Gitte.jpgArtikelförfattaren Gitte Liljekvist har stor kunskap om örter.

Gitte Liljekvist är utbildad hälsocoach och har en kandidatexamen i folkhälsovetenskap. Hon är kundaliniyogalärare och meditationsledare och brinner för djurfrågor. Är vegan sedan många år.

Gitte är en stor odlingsentusiast och är speciellt intresserad av läkeörter och dess magi tillsammans med kristaller. Hon startade sajten Kristallakademin 2015 eftersom hon själv saknade en bra svensk hemsida där man kunde hitta information om olika kristaller och hur de kan användas. På hemsidan finns en mängd information om både örter och kristaller: www.kristallakademin.se

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.
Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.