Meditation på jobbet!

Arbetssituationen är tuff idag för många, tiden räcker liksom inte till. Vardagen fylls av stress och tusen bollar i luften. Så hur kan vi bäst hitta lugnet och arbetsglädjen? Vi på Nära har börjat meditera på jobbet! Ett skönt sätt att finna ro, samtidigt som vi ökar både glädje och kreativitet!

Text: Madeleine Walles
Foto: Shutterstock

I den bästa av världar skulle varje arbetsplats vara en glädjefylld och harmonisk miljö. Utan stress, utan oro för omorganisationer och utan en kalender full av möten och tider att passa. Men inte ens vi på tidningen Näras redaktion har en stressfri arbetsplats, trots att vi skriver om andlighet och inre välbefinnande. 

Ja, vi är ju väldigt bra på allt det där – i teorin. Vet precis hur man ska leva för att nå sitt inre lugn och känna glädjen genom att vara i nuet.

En tidningsredaktion är en plats som sprudlar av aktiviteter och idéer, med datorer som fylls av härliga mejl som vi försöker besvara så fort som möjligt. Telefonsamtal med fina tips, idéer, frågor och önskemål. Intervjuer som ska göras, pressläggningstider att passa, möten om digital utveckling… Och tusen andra saker. 

Det är ju så otroligt kul. Vi har verkligen världens roligaste jobb! Men, stressen och pressen är ett hot för oss, precis som för alla andra. Därför har vi börjat meditera på jobbet! Idag är det vetenskapligt bevisat att en stunds meditation har väldigt god effekt på hälsan. Om det så bara är ynka fem minuter i stillhet.

Vi på Nära-redaktionen sitter i ett stort tidningshus med många olika redaktioner och massor av trevliga kollegor. Men Nära har en egen liten redaktion, så när det är dags för meditation stänger vi dörrarna och sätter upp vår fina skylt med texten: Vi mediterar just nu. Så vet alla som har ett ärende till oss, att de inte ska knacka på. För den här stunden vill vi gärna vara ifred.

Det är otroligt enkelt! Om alla i rummet känner för att vara med så stannar vi kvar i redaktionslokalen, sitter kvar vid våra skrivbord eller samlas runt ett gemensamt bord. Om inte alla har tid eller lust att vara med, mediterar vi i något av de små konferensrum som finns i huset. Det funkar precis lika bra. Och vi tar med oss skylten!

Vi på Nära tänder gärna och ofta levande ljus, för vi tycker att det är så himla mysigt. Men framför allt tänder vi ljus när vi ska meditera. Sen sätter vi oss bekvämt tillrätta på våra stolar med fötterna mot golvet så att vi ”rotar oss”, tar in känslan av att fötterna får rötter som växer neråt och ger oss jordkontakt.

Långa, djupa andetag
Tyvärr har vi inte vårt medium Benny hos oss på redaktionen alla dagar, så ofta spelar vi en av hans meditationsskivor och Benny får via cd:n vägleda oss i meditationen. Andra gånger lyssnar vi på skön meditationsmusik via Spotify. Eller så hämtar vi en film med vägledd meditation från YouTube. Benny har även gjort webb-tv med två olika meditationer som finns här på Näras hemsida och dessa använder vi oss av ibland.

När musiken börjar spela blundar vi och lägger händerna i knäet. Några håller tumme och pekfinger ihop, andra har handen öppen med handflatan uppåt. Och så andas vi som Benny har lärt oss, djupa inandningar genom näsan för att ta in positiv energi. Och långsamt ut genom munnen. Det känns otroligt skönt att andas ända nerifrån magen, komma bort från den där stressandningen när man andas högt uppe i halsen. Att höra kollegorna intill dig andas lugnt och meditativt, det har faktiskt en lugnande effekt.

Ibland sitter vi fem minuter. Andra gånger blir det en kvart. Men det går sällan mer än en kvart innan vi börjar röra på oss, öppna ögonen och behagfullt sträcka armarna upp i luften. Det är lite märkligt just i de ögonblicken, vi är liksom nyvakna allihop och det känns nästan lite busigt att vara det på jobbet. Men samtidigt är det en otroligt skön känsla. Det märks att vi har fått en stor, härlig dos energi och en känsla av välbehag sprider sig i kroppen.

Efter meditationen sätter vi oss ofta och dricker en kopp te eller kaffe. Kanske pratar vi om något vi upplevt under meditationen. Eller så sitter vi helt tysta. Trivs med att bara vara. Meditationen har en bra inverkan på oss. Det är verkligen som att all stress blir som bortblåst för resten av dagen.

Meditation gör oss mer kreativa
Flera gånger har det hänt att efteråt, när vi öppnat redaktionsdörrarna igen och tagit ner vår meditationsskylt, så har kollegor från andra avdelningar kommit in och sagt: ”Åh, det såg så himla mysigt ut när ni satt och mediterade. Kan inte jag få vara med nästa gång?”

Då blir vi jätteglada, för alla är såklart välkomna. Kan denna lilla stund av avkoppling få människor att må bra och känna större glädje så bjuder vi gärna på det. 

Dessutom är vi övertygade om att meditationen får oss alla att göra ett bättre jobb. Vi får ju ny ork! Då blir vi gladare när vi pratar med våra läsare i telefon. Och vi har fått ny kraft att möta eventuella problem som dyker upp. Vi känner oss faktiskt lite smartare också, för vi får väldigt många bra idéer efteråt. Så våra meditationsstunder leder garanterat till nya, spännande projekt för Nära!

Det är många företag som har infört hälsobidrag och betalar träningskort till sina medarbetare, kanske till och med låter personalen träna på arbetstid. Det är toppenbra. Men glöm inte bort själen! En kort resa i det inre gör så otroligt gott.

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.