Anna Strandlind: Medmänsklighet, vad är det?

Glöm inte bort att visa att du bryr dig om andra. Ta kontakt med de som behöver tröst och uppmuntran, slösa med beröm och vänliga ord. Det är extra viktigt just nu!

Text: Anna Strandlind
Foto: Shutterstock

Ibland upplever jag att en del människor anser att det där med att hjälpa andra och visa medmänsklighet enbart gäller vid kris. Man vill inte ”lägga sig i andras bekymmer och liv”. Jag anser att medmänsklighet innebär så mycket mer. Vi kan alla känna oss oroliga, ledsna och ensamma. Att då få tröst, ha någon som lyssnar och bryr sig om, är ett behov vi alla har mer eller mindre. Vi vill väl alla bli uppmärksammade med omtanke och kärlek.

En så enkel sak som att skicka ett meddelande eller ringa upp någon och berätta att vi uppskattar personen, kan göra stordåd. Alla älskar vi att få ett sådant meddelande, men kanske är vi själva lite snåla att ge detsamma? I dagens samhälle finns ett enormt stort behov av medmänsklighet, framför allt i dessa tider med pandemi. Vårt behov av att vara behövda är ju lika stort, men läget idag är för många annorlunda på grund av permittering och förlorade jobb.

Jag tror att det är extremt viktigt att vi människor inte är rädda att kontakta andra för att verkligen visa att vi bryr oss. Även att skapa nya relationer, om än på ett annat sätt. Det finns möjligheter att få nya kontakter och att hjälpa till via olika organisationer och ”vängrupper” på sociala medier till exempel. Detta funkar kanske inte för alla, men för en del.

Ibland blir det lilla stort och vi får hjälpas åt att göra så gott vi kan. Att säga ”tack” kan betyda mycket för någon annan men också för oss själva. Ju mer vi tackar för det vi har, desto mer tacksamhet och kärlek upplever vi i livet. Jag har träffat på flera personer som berättat för mig att de under pandemin har tagit tag i saker och ting som de skjutit på i många år. Sådant som inte blivit av tidigare på grund av tidsbrist. De har även kommit närmare andra i relationer. Vi väljer på vilket sätt vi vill förhålla oss till läget under pandemin.

Jag tror på den positiva kraften och kärleken. Det innebär inte att jag blundar för det som händer, tvärtom. Att följa rekommendationer och ta ansvar är viktigt, att göra det man kan för att hjälpa andra. Men också att söka sig till glädjen i livet och vara öppen för möjligheter.

Jag anser att medmänsklighet innebär att uppmuntra andra människor, skratta och söka sig till glädje. Men även att vara i kärleken själv. Om vi inser att alla människor, oavsett vem det är, vill bli älskade så tror jag att vi kan visa ännu mer medmänsklighet och värme på ett ärligt och innerligt sätt.

 

Varma kramar från mig,

AnnaSignatur.jpg

Anmäl dig till Näras nyhetsbrev!

Få alla våra nyheter direkt i din inkorg, varje vecka:

Jag har läst och godkänner villkoren.

Fler krönikor

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.