Prins Carl Philips älskade Sofia yogar och hjälper utsatta barn

Yogan har tagit sig in vid hovet! Det är många som känner till Sofia Hellqvists fantastiska välgörenhetsarbete, Project Playground, som hjälper utsatta barn i Sydafrika. Men det är inte lika känt att hon är utbildad yogalärare och har drivit ett eget yogacenter i New York.

Text: Eva-Marie Johansson
Foto: Erika Gerdemark/kungahuset.se

Sofia Hellqvists liv beskrivs ofta som en modern askungesaga. För inte så länge sedan var hon en helt vanlig tjej som växte upp med mamma, pappa och två äldre systrar i den lilla byn Kåtilla i Älvdalen. Tidigt i livet visste Sofia att hon ville göra gott här i världen. Som ung drömde hon om att arbeta med utsatta barn i andra länder. Hon ömmade även för djuren och vid 16 års ålder blev hon djurrättskämpe och vegetarian. Men det var främst välgörenhet hon brann för. Så efter gymnasietiden reste hon till Afrika för första gången. Och Sofia fortsatte att resa dit. Bland annat arbetade hon som volontär på barnhem och hjälpte till att bygga ett kvinnocenter i Ghana.

Drömmen blev verklighet

För sex år sedan mötte Sofia prins Carl Philip och de blev ett par. Den 13 juni i år blir Sofia officiellt prinsessa av Sverige när hon gifter sig med sin prins i Slottskyrkan i Stockholm. Trots att detta möte förändrade hennes tillvaro fullständigt, är hon sin dröm trogen. 

Sofia och hennes väninna Frida Vesterberg planerade att starta ett center i Sydafrika för att ge barn och ungdomar en chans till ett bättre liv. Men ingen trodde på deras idé. De fick höra att de var galna – inte kunde två före detta modeller, som till på köpet var studenter utan pengar, sätta igång ett välgörenhetsprojekt på en plats där våld och kriminalitet är en del av vardagen.

Mot alla odds öppnades portarna till Project Playground i kåkstaden Langa utanför Kapstaden 2010. Deras dröm hade blivit verklighet! Utan något startkapital lyckades Sofia och Frida bygga en organisation som idag har totalt 29 anställda, tar emot över 300 barn och ungdomar och även stöttar barn med funktionshinder och deras familjer.

Deras mål är att barnen ska kunna skapa det liv de har rätt till! Därför arbetar de med att stärka barnens och ungdomarnas handlingskraft, självkänsla och framtidstro genom lek och fritidsaktiveter som fotboll, dans, sång, yoga, teater och läxhjälp. Ett inte helt enkelt arbete, men som är värt mödan många gånger om och som värmer gott i deras hjärtan. Project Playground är ”det stoltaste jag har i hela livet”, säger Sofia i TV3:s dokumentär om Project Playground.

De driftiga grundarna skriver själva på sin hemsida att “Project Playground är vårt underverk”. Och prins Carl Philip är synnerligen stolt över sin blivande frus insatser.

Flera företag stödjer deras välgörenhetsarbete i Sydafrika, några av dem är Svenska postkodslotteriet, advokatbyrån Cederquist och tidningen Föräldrar & Barn. Dessutom samarbetar Project Playground med Ung Cancer, en annan organisation som arbetar för att göra världen lite bättre!

Kopplar av med yoga 

Att Sofia är certifierad yogalärare är inte lika uppmärksammat som hennes ideella hjälporganisation. Hon utbildade sig till yogainstruktör i New York och drev därefter en egen yogastudio på Manhattan.  Tillsammans med en kollega har Sofia även tagit fram ett eget yogaklädmärke - ”Drop of mindfulness”. Deras färgglada yogakläder finns till försäljning på bland annat Stadium, nelly.com och sportamore.se. Av intäkterna går fem procent till Project Playground!

Sofia är en social person med många strängar på sin lyra. Därför är det viktigt för henne att få vara för sig själv ibland för att hämta kraft. Det gör hon i naturen, hemma i Älvdalen och inte helt oväntat med hjälp av yoga. I en intervju i Dalarnas Tidningar berättar Sofia: ”Min bästa avkoppling är yogan, som är en stor del av mitt liv.”

Läs mer om Sofias och Fridas välgörenhetsarbete på project-playground.org

Vill du donera pengar till Project Playground?

Det är enkelt att donera 50, 100 eller 200 kronor via SMS: Skriv playground 50100 eller 200 till 72672
Endast för svenska telefonnummer. Pengarna dras på din mobiltelefonräkning, inga kostnader tillkommer. 
Donatorer i Sverige kan använda bankgironummer: 193-6384

Fler artiklar

Publicerat

Prenumerera

Nära är en tidning som skriver om andlighet och inre välbefinnande. I tidningen medverkar det kända mediet Benny Rosenqvist och flera andra intressanta personligheter.